CV

MARJOLEIN TÖNIS

Illustraties, installaties, lichtobjecten en figuratieve schilderijen, Marjolein Tönis is van veel markten thuis. Ze is de bedenker en mede ontwerper van het spel ‘Slag om Amersfoort’. In dit spel gaat het om kennis van de geschiedenis van de stad en tactisch inzicht.

Na de PABO doorliep ze onder meer een grafische opleiding bij Artibus (nu HKU) en een eerstegraads bevoegdheid tekenen. Marjolein wist een baan als lerares, de opvoeding van vier kinderen en haar creatieve werk te combineren. Ze vond en vindt het belangrijk jongeren kennis te laten maken met kunst door ze uit te dagen. Hoe kijk je en wat zie je?

Wat Marjolein vooral wil is verhalen vertellen. Ze bracht dan ook in eigen beheer twee boeken uit: ‘Over Bling-Bling, Hebberigheid en Moederliefde’ (2010) en ‘Het Koekmannetje’ (2012). Ze maakte videoverslagen, zoals ‘De Vlieg, het Licht en het Meisje met de Parel’. Dat maakte ze nadat ze in het Mauritshuis een vlieg had zien zitten op het beroemde schilderij van Johannes Vermeer. Hoe ziet een vlieg met zijn facetogen het werk van de meester?

Facetten als vorm spelen ook een belangrijke rol in de serie schilderijen waar Marjolein Tönis nu mee bezig is. In 2012 maakte zij, samen met Ria Roelofs een videoverslag over LEEGSTAND op TOPLOCATIES. In deze videoproductie worden o.a. bestuurders, studenten, makelaars en projectontwikkelaars gevraagd naar hun visie m.b.t. Leegstand en welke oplossingen zij voor ogen hebben.

Hierna initieerde Stichting Absoluut kunst&zofoort in 2013 de groepstentoonstelling ‘033 Leegstand’ in De Zonnehof in Amersfoort.

Het ‘Objecto Lamentando’ een drie meter hoge installatie waarin muizenvallen en klagerige muziek is verwerkt, is een object dat uitnodigt tot discussie over het fenomeen Leegstand.

Voor de thema expositie Verborgen Stad in Kunstplein Cahen(2014) is, in samenwerking met Hadewijch Ouwendijk een vijf luik ontstaan met de Muzen van de stad als onderwerp.

Gedurende de expo 033Begane Grond(2014) was de installatie ‘Koester je Wortels’; een installatie, een trapje met neonlicht, waarbij ontstaan en verval van het leven wordt verbeeld, te zien.

Lijf, Innerlijk Landschap, Winterreise en Ogen – Blik zijn tentoonstellingen georganiseerd in samenwerking met deelnemers van Galerie Absoluut.

Deze tekst is de weerslag van een interview met Dineke Groenhof Blaauw.

www.marjoleintonis.nl kunst enzo

Reacties gesloten.